Ecologisch Adviesbureau Van Tweel

Bureau voor Ecologisch advies en Botanisch onderzoek


Determinatie

Goede determinaties van aangetroffen soorten is van groot belang. Het is immers de "taal" waarmee gecommuniceerd wordt en de basis van de conclusies. Hieronder is een overzicht opgenomen met voorbeelden van determinatie-opdrachten die ik kan uitvoeren:

Het op naam brengen van planten en dieren is niet altijd even eenvoudig. Zelfs met behulp van veldgidsen en internet is dit lastig. Veelal ken ik de meeste soorten al wel die ik tegenkom. Mocht ik de soort niet direct herkennen, dan zoek ik die op in de uitgebreide boekencollectie die ik in de loop van de jaren verzameld heb. Voor moeilijkere groepen als paddenstoelen of veenmossen kom ik vaak pas na het raadplegen van meerdere boeken tot een definitieve conclusie. Ook het internet is tegenwoordig een goed hulpmiddel, maar helaas soms onbetrouwbaar. Er zijn veel soorten te vinden, maar ook heel veel foute determinaties.
Ik vind het leuk werk en wil andere mensen hier graag mee helpen. Het is voor mij een soort puzzelen. Sommige mensen houden van kruiswoordpuzzels, ik van het determineren van planten en dieren.