Ecologisch Adviesbureau Van Tweel

Bureau voor Ecologisch advies en Botanisch onderzoek


Natuurfotografie

Natuurfotografie is leuk omdat je de natuur mee naar huis kunt nemen zonder die natuur te beschadigen. Het is ook een sport om zo mooi mogelijk de soorten, vegetaties of landschappen op de plaat te zetten. Voorbeelden van fotografie-opdrachten zijn:



Al sinds ik actief met de natuur bezig ben, heb ik de behoefte gehad om hetgeen ik zie ook vast te leggen. Vele notitieboekjes heb ik zo volgeschreven. Ook wilde ik mijn vondsten meenemen en dus was ik al snel begonnen met een plantenherbarium. Toen ik alle algemene soorten wel verzameld had, kwamen ook de zeldzame soorten aan de beurt. Omdat ik die niet wilde plukken en drogen, ben ik ze toen maar gaan fotograferen. Dit bleek een leuke bezigheid te zijn, leuke plaatjes op te leveren en goed te beantwoorden aan de verzamelwoede die blijkbaar in mij zit. Ook Loekie fotografeert veel en graag. De foto's van Loekie en mij vormen samen één collectie. We gebruiken de foto's als herinnering. Ze vormen een beeldend dagboek van ons leven. Daarnaast gebruiken we de foto's ook ter illustratie van publicaties. Met enige regelmaat wordt ik gevraagd beeldmateriaal voor allerlei doelen ter beschikking te stellen. Natuurfotografie is een leuke hobby en het lukt me soms er wat geld mee te verdienen. Toch heb ik geen ambitie als professioneel natuurfotograaf. Natuurfotografie heeft een enorme vlucht genomen, mede door de goede en goedkope apparatuur die tegenwoordig overal te koop is. De markt voor natuurfotografie is volledig verzadigd en wordt overspoeld door goedkope (en vaak uitstekende) foto's van goede amateurfotografen.

Inmiddels hebben we een grote verzameling van enige 100.000-en foto's. In de collectie zijn naast de gebruikelijke familiefoto's vooral veel natuurfoto's te vinden met veel variatie in onderwerpen. We hebben een relatief complete serie goede foto's van hogere planten, plantengemeenschappen, landschappen, paddenstoelen, libellen en vlinders. De foto's zijn vooral in Nederland gemaakt, maar ook in landen als Ierland, Schotland, Engeland, Duitsland, België, Frankrijk, Polen, Slovenië en Estland.

Voor de liefhebbers wat technische gegevens over ons fotograferen: Loekie en ik hebben van 1993 tot 2005 vooral dia's gemaakt met Minolta-spiegelreflexcamera's. Na jarenlang gefotografeerd te hebben op dia's van de HEMA bleken deze na een paar jaar een blauwzweem te krijgen. We zijn toen overgestapt op Fuji-Sensia omdat deze film naar onze mening groene kleuren mooi weergeeft (hetgeen voor plantendia's natuurlijk erg belangrijk is) en toch betaalbaar is. Inmiddels hebben we alle dia's ook gedigitaliseerd.

Sinds eind 2004 zijn we overgeschakeld naar de digitale fotografie. We hebben inmiddels een hele collectie digitale fototoestellen gehad en fotograferen we vooral zowel pocketcamera's en superzoomcamera's.

Hoewel we de foto's in eerste plaats voor onszelf maken, kunnen de foto's ook door anderen gebruikt worden. Afhankelijk van het doel wordt hiervoor een vergoeding gevraagd. Omdat natuurfotografie voor ons in de eerste plaats een hobby is, ligt deze vergoeding in het algemeen lager dan bij fotostockbureau's.

Ook reportages over de natuur in bepaalde gebieden behoren tot de mogelijkheden. Vooral ontwikkelingen van seizoenen en door de jaren heen kunnen soms heel bijzondere reportages opleveren.

Bent u op zoek naar een bepaalde foto of fotoreportage, neemt u dan vrijblijvend contact op voor informatie en vergoeding.

Met de opkomt van de digitale fotografie heb ik me ook bekwaamd in het opknappen en bewerken van digitale foto's in professionele bewerkingsprogramma's zoals Photoshop. Hoewel digitale fototoestellen tegenwoordig zeer goed werken, komen kleuren soms niet goed tot hun recht. Ook kunnen er soms ongewenste vlekken of strepen op de foto's zitten. Ik wil mensen graag helpen hun foto's te redden. Mijn uitgangspunt is dat de werkelijkheid geen geweld aan gedaan wordt. Neem vrijblijvend contact op indien uw foto's niet de gewenste kwaliteit hebben. No cure, no pay!