Tuin Salland


Tuinbouwbedrijf Tuin Salland is een bijzonder biologisch tuinbouwbedrijf aan de rand van Zwolle. Op dit circa 4 hectare grote bedrijf worden vele soorten groenten geteeld die voor het overgrote deel in de stad Zwolle worden opgegeten.

De meeste groenten vinden hun weg naar de consumenten via groenteabonnementen. Wekelijks worden er een kleine 400 groentetassen gevuld met verse groenten van eigen tuin, soms aangevuld met groenten die bij andere tuinders in de directe omgeving worden gekocht. Het abonnement kan eventueel worden uitgebreid met fruit of aardappelen. Versere groenten zijn niet te vinden! De groentetassen worden wekelijks gebracht naar een aantal afhaalpunten verspreid door de stad, waar de abonnes hun tas kunnen ophalen. In onze schuur hebben we een plank vrijgemaakt waarvan wekelijks ruim twintig groentetassen worden opgehaald.

Van oudsher is er een goede band tussen Tuin Salland en de grote natuurwinkel Gooody Fooods in Zwolle. Veel van de groenten die "overblijven" na het vullen van de tassen vinden via deze winkel alsnog de weg naar consumenten in Zwolle.

De grond van Tuin Salland is eigendom van de Stichting Tuin Salland. Sinds 2011 zit ik in het stichtingsbestuur, vooral omdat ik de werkwijze van Tuin Salland erg goed vind en daar graag op mijn manier een steentje aan bijdraag. Jaarlijks houdt Tuin Salland een open dag. Iedereen is dan van harte welkom om te zien hoe de groenten groeien en hoe het werk op een kleinschalig ecologisch tuinbedrijf er aan toe gaat. Ook is het een uitgelezen moment om de banden met de abonnees aan te halen. Op de open dagen heb ik als "ecoloog" een belangrijke rol. Ik neem de (soms tientallen) kinderen mee om ze te laten zien welke wilde dieren en planten op en rondom het tuinbouwbedrijf leven. Het ene jaar gaat we waterdieren vangen in de sloot en het volgende jaar insecten vangen of bodemdieren zoeken.

Op Tuin Salland is vanaf het begin getuinierd door Johan en Vera. Zij hebben het bedrijf uitgebouwd tot wat het nu is: een goed lopend bedrijf met zo'n 400 abonnees. Omdat Johan en Vera op leeftijd raakten en minder wilden gaan werken is gezocht naar opvolging. Sinds 2015 wordt een groot deel van het werk overgenomen door Maaike. In 2017 heeft Maaike het bedrijf helemaal overnomen. Hoewel het stichtingsbestuur hier maar een kleine rol in heeft gespeelt, ben ik heel blij dat Maaike zo enthousiast is en dit prachtige bedrijf voortzet.