Ecologisch Adviesbureau Van Tweel
Bureau voor Ecologisch advies en Botanisch onderzoek
Werkervaring
De Vlinderstichting.
In 1995 heb ik een paar maanden gewerkt voor de Vlinderstichting in Wageningen. In die periode heb ik een onderzoek gedaan in verschillende laagveenmoerassen in Noordwest-Overijssel en Friesland. Deze gebieden heb ik onderzocht op de geschiktheid voor de Grote vuurvlinder. Deze opdracht vormde een vervolg op de stage die ik hiervoor bij De Vlinderstichting had gedaan. Ik denk nog altijd met heel veel vreugde terug aan deze tijd en vind het nog steeds een van de leukste projecten waaraan ik gewerkt heb.
Natuurbalans
In de zomer van 1996 heb ik veldwerk gedaan voor Natuurbalans in Nijmegen. Het veldwerk bestond voornamelijk uit een plantensoorten- en vegetatiekartering van de uiterwaarden van de IJssel tussen Deventer en Wijhe en van de sloten in het werkgebied van Waterschap Regge en Dinkel in Twente. Natuurbalans is nu onderdeel van Ecologisch Adviesbureau Natuurbalans-Limes Divergens
De Groene Ruimte
In 1996 heb ik korte tijd gewerkt bij De Groene Ruimte in Wageningen. Hier heb ik voornamelijk gewerkt aan een project om een deel van de gemeente-bermen in de gemeente Veldhoven te inventariseren en er, aan de hand van de inventarisatie, een beheerplan voor op te stellen. De Groene Ruimte is nu onderdeel van ATKB
Vereniging Natuurmonumenten
Van 1997 tot 1999 heb ik als inventarisatiemedewerker gewerkt bij de afdeling Onderzoek en Beheerplannen (later Beleidsafdeling Natuur en Landschap) van Vereniging Natuurmonumenten.
Enkele projecten waar ik aan gewerkt heb, zijn de vegetatiekartering van de Nieuwkoopse Plassen (veldwerk, uitwerking en verslaglegging) en de monitoring van de ontwikkeling van de natuur bij OBN-projecten. OBN projecten zijn maatregelen in het kader van het Overlevingsplan Bos en Natuur (nu Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit) om de gevolgen van verzuring, vermesting en verdroging op de natuur tegen te gaan. Voorbeelden van dergelijke maatregelen zijn het plaggen van heide, verwijderen van bosopslag en vernattingsmaatregelen.
Toen mijn tijdelijke contract bij Natuurmonumenten afliep, speelde er net een grote reorganisatie waardoor er (tot mijn grote spijt) geen plaats meer voor mij was.
Buro Bakker
Van 2000 tot 2001 heb ik gewerkt bij Buro Bakker in Assen als projectmedewerker en als projectleider. Bij Buro Bakker heb ik voornamelijk aan de volgende projecten gewerkt.
- Uitwerken vegetatiekartering Terschelling.
- Beheersplan Knooppunt Boerakker.
- Monitoring ontwikkeling vegetatie en abiotiek nieuwe petgaten De Wieden.
- Vegetatiekartering eigendommen SBB Noord- en Midden Limburg.
- Monitoring OBN-projecten Natuurmonumenten 2000.
- Ecologische Verbindingszones ROM Zuidoost Friesland.
- Evaluatie monitoringmethoden Natuurmonumenten Programma Beheer
- Daarnaast was ik nog enige tijd gedetacheerd bij Provincie Drenthe, waar ik aan diverse ecologische projecten heb gewerkt.
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB
Vitens
Van 2001 tot 2008 heb ik gewerkt als ecoloog bij waterleidingmaatschappij Vitens in Leeuwarden. Mijn belangrijkste werkzaamheden in deze jaren waren:
- De beheerevaluatie van de eigen terreinen van Vitens: de waterwingebieden. Ik heb gezorgd voor de monitoring van de natuur en het landschap. De methodiek heb ik zelf ontworpen. De gegevens zijn gebruikt voor beheerplannen waaraan ik belangrijke bijdragen heb geleverd. Als de ontwikkelingen van de natuur en het landschap niet pasten in de gestelde natuurdoelen heb ik adviezen gegeven hoe het beheer moest worden aangepast. Voor de beheerplannen heb ik een aantal belangrijke basisdocumenten geschreven, zoals de beheerrichtlijnen, waarin algemene richtlijnen voor het beheer van waterwingebieden zijn opgenomen.
- In 2002/2003 ben ik projectleider geweest bij de inrichting van het nieuwe waterwingebied Hammerflier bij Den Ham. Vanwege de open omgeving van het waterwingebied is het gebied speciaal voor weidevogels ingericht. Hiervoor is veel grondverzet gepleegd en is een plas-dras-situatie ontstaan, waardoor sommige delen net onder water staan en andere net droogvallen. Dat de inrichting een succes was, bleek uit de grote hoeveelheid vogels die er komen fourageren en broeden.
- In 2006 ben ik projectleider geweest voor het verwijderen van stortstenen langs de oever van de Vecht in waterwingebied Vechterweerd. Ook is hierbij een doorbraak in de zomerkade gemaakt en zijn er Oeverzwaluwwanden aangelegd. Deze maatregelen waren noodzakelijk om de invloed van de rivier en de dynamiek in het waterwingebied te vergroten. Dit past goed in de doelstelling van het gebied dat uitgaat van systeemgerichte rivierbegeleidende natuur met extensieve begrazing met Galloway-runderen.
- De waterwinning Schalterberg, ten zuiden van Apeldoorn, veroorzaakt verdroging in de omgeving op de Veluwezoom. Om die verdroging terug te dringen, wilde Vitens oppervlaktewater bij Schalterberg infiltreren. Ik was bij dit project betrokken om te onderzoeken of de infiltratie wel de gewenste ecologische effecten zou krijgen.
- De waterwinning Engelse werk bij Zwolle dreigde vervuild water uit het stedelijk gebied aan te trekken. Bovendien speelden hier ook een aantal andere zaken zoals de aanleg van de Hanze-spoorlijn door het waterwingebied en de ontwikkeling van een ruimtelijk plan voor de omgeving (De Buurtschap). Daarom wilde Vitens de waterwinning wat verplaatsen richting IJssel. Hierdoor dreigden echter enkele belangrijke natuurgebieden te verdrogen. Ik heb ervoor gezorgd dat de ecologische effecten daarvan in kaart zijn gebracht, zodat deze konden worden geminimaliseerd.
- De waterwinning bij Wierden had lange tijd een verdrogend effect op het belangrijke hoogveengebied Wierdense veld. Bovendien werd hier ook (mogelijk) vervuild water aangetrokken uit Wierden en werd er een nieuwe weg aangelegd. Voor Vitens waren deze zaken reden om de waterwinning deels meer naar het zuiden te verplaatsen. Om te zien of de verplaatsing van de waterwinning ook het gewenste effect had (herstel van de hoogveennatuur in het Wierdense veld) was dit vooraf geanalyseerd. Ik heb deze analyse samen met een aantal adviesbureau's uitgevoerd. De conclusie was dat de verplaatsing positieve effecten heeft op het Wierdense veld, maar dat die alleen tot uiting komen in het gebied wanneer ook andere maatregelen genomen worden.
- Voor de waterwinning Mander heb ik meegewerkt aan de aanvraag voor de winvergunning. De provincie had hiervoor in de voorwaarden gesteld dat Vitens de effecten van de waterwinning in de omgeving zou monitoren en maatregelen zou nemen om die effecten te compenseren. Mijn rol hierin was voornamelijk om aan te geven hoe de monitoring wordt opgezet en waar welke maatregelen moeten worden genomen.
- Binnen een groot bedrijf als Vitens speelden op elk moment vele grote en kleine projecten die invloed (kunnen) hebben op de natuur. Dit kon variëren van het graven van een sleuf voor een nieuwe leiding tot het inrichten van een geheel nieuwe waterwinning. Ik heb ervoor gezorgd dat die activiteiten getoetst werden aan de natuurbeschermingswetten (Flora- en Faunawet en Natuurbeschermingswet). Een deel van de natuurtoetsen heb ik zelf uitgevoerd. De rest heb ik uitbesteed aan adviesbureau's.
- Een uitvloeisel van de Natuurbeschermingswet, Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn zijn de instandhoudingsdoelstellingen, begrenzingen van de Natura2000-gebieden en beheerplannen voor de Natura2000-gebieden. Voor Vitens heb ik hiervan de bedreigingen én kansen in kaart gebracht. Ik heb ervoor gezorgd dat Vitens bij deze processen een pro-actieve houding aan heeft genomen. Daarna heb ik hierin vooral een sturende en coördinerende rol gehad.
- Vanuit VEWIN (koepel van waterleidingmaatschappijen) is een Gedragscode Flora- en Faunawet opgesteld. Ik heb hierin namens Vitens geparticipeerd. Mijn verdienste is vooral geweest om de gedragscode ook praktisch uitvoerbaar te maken en zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de dagelijkse praktijk.
Landschap Overijssel
Van maart 2009 tot februari 2010 heb ik een jaar als inventarisatiemedewerker gewerkt bij Landschap Overijssel in Dalfsen. Ik had hiervoor een tijdelijk contract geaccepteerd om weer eens een jaar lekker te inventariseren en vooral inhoudelijk bezig te zijn. Tijdens dat jaar heb ik me tevens voorbereid om verder te gaan als zelfstandig ecoloog. In dit jaar ben ik bezig geweest met de monitoring van enkele terreinen (vegetatiekartering, aandachtssoortkartering, PQ's, monitoringfoto's): Reestdal, Smalenbroek, Projecten van Terug naar de Bron in het Dal van de Mosbeek. Ook heb ik vele oude veldwaarnemingen ingevoerd.
Ecologisch Adviesbureau Van Tweel
Sinds 1999 werk ik als ZZP-er en heb ik Ecologisch Adviesbureau Van Tweel, Bureau voor ecologisch advies en botanisch onderzoek opgericht. In de eerste jaren heb ik de opdrachten voornamelijk in de avonduren, weekenden en verlofdagen uitgevoerd, naast mijn werk in loondienst. Vanaf maart 2010 werk ik alleen nog maar voor mijn adviesbureau. Voor meer informatie zie het menu links.